Translate

Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018

Η ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ " ΤΟ ΑΓΚΑΘΙΝΟ ΣΤΕΜΜΑ"
Ο συγγραφέας Θεόφιλος Γιαννόπουλος γράφει με την πένα της ψυχής του είτε ο λόγος του είναι πεζός είτε ποιητικός. Το "Αγκάθινο Στέμμα", που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "ΕΞΗ" το 2017, είναι μια δημιουργική μυθιστορηματική πρόσκληση- πρόκληση για ένα υπέροχο αναγνωστικό ταξίδι. Αρωγοί του συγγραφέα σε τούτη τη μυθιστορία, η εκλεπτυσμένη φαντασία του, το απύθμενο ήθος του, η εύστροφη δράση και τα εντέχνως τοποθετημένα ιστορικά και μυθοπλαστικά στοιχεία. Η ιστορική έρευνα συμπλέκεται με τον ευφυή δημιουργικό οίστρο του αφηγητή και το αποτέλεσμα αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Ο βυζαντινός κόσμος διακατέχεται  από μυστικότητα, ερευνητικές προκλήσεις και ιστορικότατες αναφορές, που με μαεστρία ερευνάται από την αφηγηματική σύνεση του συγγραφέα. Απόκρυφα στοιχεία του παρελθόντος έρχονται στο φως και κρατούν τον αναγνώστη σε εγρήγορση. Μυστήριο, αγωνία, δράση εμπλέκονται με γνώση, έρευνα, ιστορία, μύθο, πολιτιστικά στοιχεία και η πλοκή του έργου βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. 

Η γλώσσα απλή, ρέουσα, κατανοητή, εισχωρεί στην ψυχή του αναγνώστη που δονείται από την αγωνιώδη αναζήτηση ταυτόχρονα με τους ήρωες.  Το ύφος, χωρίς εξάρσεις  και εκφραστικές εντάσεις, παραμένει διαυγές και λιτό σε όλη την έκταση του έργου. Ο λεκτικός πλούτος, συνυφασμένος με την περίτεχνη πλοκή, καλεί τον αναγνώστη να αφουγκραστεί την αγωνία και τον μυθιστορηματικό οίστρο του συγγραφέα και καταφέρνει να τον καταστήσει συμμέτοχο στη μυστική του έρευνα. Η αφηγηματική φωνή του Θεόφιλου Γιαννόπουλου ανακαλεί το παρελθόν με το μυστηριακό του χαρακτήρα. Αγωνιά να το χαλιναγωγήσει και να το υποτάξει στο αμείλικτο ερευνητικό παρόν χωρίς έντονους συναισθηματισμούς και μελοδραματικούς τόνους. Άλλωστε αυτό απαιτούν οι θεματικές ψηφίδες του βιβλίου, που συγκλίνουν τελικά δίνοντας την αίσθηση τής -έτσι κι αλλιώς- συγκινησιακά φορτισμένης αιώρησης πίσω στον μυστηριώδη χρόνο.

Ο κεντρικός ήρωας -συγγραφέας σε λογοτεχνική αδράνεια από τη Θεσσαλονίκη- καλείται από τον παλιό φίλο του και δεινό βυζαντινολόγο, να μεταβεί στην πόλη της  Ξάνθης, με σκοπό να λύσουν μυστικούς γρίφους. Μια γυναικεία παρουσία προσφέρει διακριτικά τη δική της συμβολή στο όλο εγχείρημα της αποκάλυψης των γρίφων. Ένα παλιό βιβλίο και ένα δαχτυλίδι στέκονται η αφορμή και η αφετηρία της έρευνας. Η εξερεύνηση ξεκινά από υπόγειες σήραγγες, απόκρυφες στοές, διαπερνά μυστικές κλειδαριές και σύμβολα, που κρύβουν άπειρο μυστήριο και γνώσεις, για να καταλήξουν σε μια ανατρεπτική κατάσταση. 
Μια ελληνική κληρονομιά με απόκρυφες διαστάσεις καλεί τους ήρωες του βιβλίου να την ερευνήσουν και να την αποκρυπτογραφήσουν. Θα τα καταφέρουν; Πώς θα λύσουν τους άπειρους γρίφους; Πώς θα ανταποκριθούν σε τούτο το περιπετειώδες κυνήγι θησαυρού όταν μάλιστα καραδοκεί το ισπανικό τάγμα -μια μυστική οργάνωση- και απαιτεί τον καρπό της έρευνας των ηρώων;  Η ανάγνωση του ανατρεπτικού βιβλίου με τις αφηγηματικές του προκλήσεις και τα μυστικά του σύμβολα, μας καλεί να ψάξουμε τις απαντήσεις. 

Ο συγγραφέας Θεόφιλος Γιαννόπουλος, είμαι βέβαιη και εύχομαι να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και στα επόμενα συγγραφικά ταξίδια του.

                                                         9/8/2018  Καλλιόπη Δημητροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου